

apparel by The Indian Maharadja & Sportze Baarn
GIFT AAN EEN ANBI STICHTING
De Belastingdienst erkent een goed doel als ANBI als het aan een flink aantal eisen voldoet. De ZERO! ParaHockey Stichting heeft die ANBI-status. Dat heeft voordelen voor ons als organisatie, maar ook voor schenkers. We beantwoorden 5 veel gestelde vragen, zoals: “Is een gift aan een ANBI aftrekbaar?”.
1. Wat is een ANBI ?
ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Een instelling (zoals Stichting de ZERO! ParaHockey Stichting) kan volgens de Belastingdienst alleen een ANBI zijn “als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang”. Om als een ANBI aangewezen te kunnen worden, moeten de feitelijke werkzaamheden van de instelling voor 90% of meer een algemeen belang dienen. Een instelling mag dus geen particulier of individueel belang dienen. In ons geval is dat duidelijk: wij werken zonder winstoogmerk aan het verwezenlijken van ons doel om iedereen met een verstandelijke danwel lichamelijke beperking (zonder afhankelijk te zijn van een rolstoel) de mogelijkheid geven om te kunnen gaan sporten (hockeyen) en best mogelijke begeleiding geven, waarbij het plezier in het sporten (hockeyen) en het sociale aspect centraal staan.
2. Wanneer is een goed doel een ANBI ?
De Belastingdienst bepaalt of een goed doel of een stichting een ANBI-status krijgt. Daarvoor moet je aan een flink aantal strenge voorwaarden voldoen. Zo mag je geen winstoogmerk hebben, zijn er strenge integriteitseisen, moet je een beleidsplan hebben en open zijn over jouw financiën. Ongeveer 55.000 organisaties in Nederland hebben de ANBI-status. De ZERO! ParaHockey Stichting is er daar één van.
3. Welke belastingvoordelen heeft schenken aan een ANBI ?
De ZERO! ParaHockey Stichting, maar ook schenkers die ons werk financieel ondersteunen, genieten van belastingvoordeel vanwege onze ANBI-status. Om er een paar te noemen:
-
Wij betalen geen erfbelasting of schenkbelasting over erfenissen en schenkingen aan de Belastingdienst. Daardoor komt een gift aan de ZERO! ParaHockey Stichting in zijn geheel ten goede aan de stichting en onze missie.
-
Particuliere donateurs (of wij zeggen liever: investeerders) mogen (onder voorwaarden) hun gift aftrekken van de inkomstenbelasting.
-
Investeer je als bedrijf? Ook dan doneer je met belastingvoordeel omdat je de gift mag aftrekken van de vennootschapsbelasting.
-
Leg je jouw gift vast voor minimaal 5 jaar met een schenkingsakte? Dan krijg je – afhankelijk van jouw leeftijd en inkomen – tot wel 40% van de schenking terug van de Belastingdienst.
4. Hoe weet ik zeker of een stichting of goed doel waar ik aan wil schenken een ANBI is ?
Dat kun je makkelijk controleren via dit zoekprogramma van de Belastingdienst. Wil je dus 100% zeker zijn of een goed doel, stichting, vereniging of instelling een ANBI is, gebruik dan de officiële zoektool van de Belastingdienst.
5. Is een gift aan een ANBI aftrekbaar ?
Zowel gewone als periodieke en zakelijke giften zijn aftrekbaar, maar er gelden wel verschillende voorwaarden. Over het verschil tussen deze twee soorten giften, lees je op de website van de Belastingdienst. In het kort:
-
Als je een gift of donatie aan de ZERO! ParaHockey Stichting voor minimaal 5 jaar vastlegt met een periodieke schenkingsakte (ook wel periodieke schenkingsovereenkomst genoemd), krijg je een deel terug van de Belastingdienst. Hoeveel? Dat is afhankelijk van jouw leeftijd en inkomen. Download hier onze schenkingsakte (of lees eerst meer over hoe dat in zijn werk gaat) en bereken met deze gratis tool jouw belastingvoordeel.
-
Ook gewone giften zijn aftrekbaar in de aangifte Inkomstenbelasting, maar dan geldt wel een drempel en een maximum. Daarover lees je meer op de website van de Belastingdienst.
-
Bedrijven kunnen hun gift zakelijk aftrekken via de vennootschapsbelasting. Het bedrag aan giftenaftrek mag niet meer zijn dan 50% van de winst en moet onder de € 100.000 blijven. Ook mag de winst door de belastingaftrek niet negatief worden.
Meer weten over ANBI en de Belastingdienst? Op de website van de Belastingdienst vind je veel informatie. Heb je een specifieke vraag en kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee.